Rescue Line

Regler

Vi kommer att använda de internationella reglerna för Rescue Line. En sammanfattning kommer ut på första sidan.

Observera att vi i Sverige inte kommer applicera punkt 4 ur reglerna, angående dokumentation och liknande. Så lägg inte ner massa tid på det (om ni inte verkligen vill förstås!).

Det går bra att fråga oss om tävlingen, så ska vi försöka svara så gott vi kan! Annars finns det ett internationellt community som brukar ha svar på regelfrågor!

Kolla gärna också introduktionskompendiet för Rescue för hjälp att komma igång!

Sammanfattning

Rescue Line går ut på att roboten ska följa en linje som slingrar sig fram. Linjen kan upphöra i upp till 20 cm på flera ställen så roboten måste hitta tillbaka till linjen efter hålet och det kan även finnas ”farthinder” i form av små rundstavar som roboten måste över och ett eller flera större hinder som roboten måste ta sig runt för att fortsätta längs linjen på andra sidan. Linjen kan gå uppför och nedför ramper (max 25 graders lutning).

I slutet av linjen finns en silvermarkering som betyder att roboten ska börja söka efter silvriga bollar (skadade personer) som är utplacerade i ett avgränsat område. Roboten ska på egen hand söka upp bollarna och flytta dem till ett av hörnen i rummen. Beroende på åldersklass, så behöver de yngre lagen bara putta in bollarna i rätt hörn medan de äldre lagen måste lyfta upp bollarna i en plattform.

Scenario

Uppgiften kan ses som ett riktigt räddningsuppdrag, där räddningstjänsten kan assisteras av robotar i farliga områden. Till exempel efter en lavin där det är farligt för räddningspersonal kan man skicka in robotar att leta efter skadade människor. Robotarna måste klara sig på egen hand (vara autonoma) och ta sig över ojämn terräng (farthinder) utan att fastna.
På vissa ställen kan det vara snöstorm så att roboten inte ser vägen (linjen upphör en stund), då måste den klara av att ta sig vidare genom att känna sig fram.
De måste dessutom klara sig upp för ett berg (rampen) utan att spinna eller ramla baklänges.

När robotarna hittat en skadad person (silverboll) måste de lyfta upp den försiktigt och transportera den till ett säkert område (evacuation point) där mänsklig räddningspersonal kan ta över.

Exempel på hur en Rescue Line bana kan se ut: