RoboCup Federation

RoboCup är ett internationellt initiativ vars syfte är att främja forskningen inom robotik. Det stora målet med RoboCup är att i mitten av 2000-talet ha ett robotfotbollslag som ska kunna vinna över de regerande mänskliga världsmästarna!

Initiativet arrangerar årligen världens största robottävling för att driva forskningen på robotik frammåt. Tävlingen lockar årligen mellan 2000 och 3000 forskare, studenter och andra deltagare från hela världen!
Det finns många olika grenar att tävla i, alltifrån hemtjänstrobotar till logistikrobotar. Den mest kända grenen är fotboll, där robotar tävlar i lag mot varandra i olika klasser. Målet med hela RoboCup initativet är att slå de regerande mänskliga världsmästarna i FIFA år 2050 (vissa säger ”i mitten av 2000-talet”). Det är ett led i tävlingar där robotar slår människor: 1997 vann roboten Deep Blue över regerande världsmästaren, Garry Kasparov, i Schack, och 2011 slog roboten Watson de bästa som spelat i Jeopardy!.

Tävligen arrangeras i olika länder varje år, ni kan läsa mer om tidigare tävlingar under Historik. I år arrangeras tävlingen den 16-21 juni i Montréal, Kanada.

Rescue
Robotar ska skickas in i ett okänt område och leta efter skadade människor. Dessa kan bland annat skrika, ge ifrån sig värme eller röra sig. Roboten måste använda sig av flera olika sensorer för känna av omgivningen. På ett ställe i området finns det en vattendepå med vattenflaskor, dessa ska levereras ut till de nödställda personerna. Personerna kan gömma sig under bråte eller inne i en krossad bil, t.ex.

Det delas ut priser i många kategorier, bland annat bäst karta över området, bäst autonoma robot och flest räddade offer.

@Home
Robotarna agerar i ett hem, i skala 1:1. På tävlingen har de byggt upp en lägenhet med kök, vardagsrum, hall och andra naturliga lokaler. Där ska roboten prata och interagera med människor som gör vardagliga sysslor. De kan t.ex. servera mat eller torka golven.
En av uppgifterna brukar vara att hjälpa till med inköp, då förflyttas alla robotar till ett köpcentrum där de får försöka plocka rätt varor från hyllorna och hitta till kassan.

Soccer
Den mest kända grenen är fotboll. Det finns många olika klasser med allt ifrån virtuella robotar till robotar med hjul. Alla strävar efter att utveckla AI och mekanik så att de kan vinna mot världsmästarna 2050. Det är mycket roligt att se robotar (på hjul) som spelar på fullstor plan och kan lobba in bollen i krysset från halva planen!
De humanoida robotarna har en lång väg kvar, men jag tror att det är fullt möjligt att de klarar sin uppgift! Utvecklingen går snabbt!

Övrigt
Varje år är det många sponsrade tävlingar där robotar kan tävla eller visa upp den senaste forskningen, till exempel fotbollsspelande robotar i nanostorlek, eller förarlösa bilar. Festo Logistics Competition som har arrangerats sedan 2010.