• rcj@fiarobotics.se
  • Linköping, Sweden
Barn fixar robotar

Vad är RoboCup Junior?

RoboCup Junior (RCJ) är en internationell robottävling för barn och ungdomar upp till och med 19 år. Man kan tävla i OnStage, Räddning eller Fotboll. I Svenska Mästerskapet av RoboCup Junior tävlar man i grenarna OnStage och två räddningsgrenar, Rescue Line och Rescue Maze.
 

RoboCup är ett internationellt initiativ vars syfte är att främja forskningen inom robotik. Det stora målet med RoboCup är att år 2050 ha ett robotfotbollslag som ska kunna vinna över de regerande mänskliga världsmästarna!

Initiativet arrangerar årligen världens största robottävling för att driva forskningen på robotik framåt. Tävlingen lockar årligen mellan 2000 och 3000 forskare, studenter och andra deltagare från hela världen!
Det finns många olika grenar att tävla i, alltifrån hemtjänstrobotar till logistikrobotar. Den mest kända grenen är fotboll, där robotar tävlar i lag mot varandra i olika klasser. Målet med hela RoboCup-initiativet är att slå de regerande mänskliga världsmästarna i FIFA år 2050. Det är ett led i tävlingar där robotar slår människor: 1997 vann roboten Deep Blue över regerande världsmästaren, Garry Kasparov, i Schack, och 2011 slog roboten Watson de bästa som spelat i Jeopardy!

OnStage

I tävlingsgrenen OnStage ska deltagarna utföra ett scennummer med sin robot. Det kan vara en dans eller en kort teaterpjäs. I denna tävlingsgren läggs stor vikt på kreativitet och fantasi. En helhetsbedömning av uppträdandet görs av en jury.

RESCUE MAZE

I tävlingsgrenen Rescue Maze ska roboten leta sig fram genom en labyrint hitta och markera skadade offer. När labyrinten är genomsökt ska roboten ta sig ut igen så fort som möjligt.

RESCUE LINE

I tävlingsgrenen Rescue Line ska roboten med hjälp av linjeföljning hitta och rädda skadade människor i ett uppbyggt katastrofområde. Roboten kommer att stöta på svårigheter och hinder som deltagaren vet i förväg, men inte i vilken ordning. Varje avklarad svårighet ger poäng.

Vanliga frågor

Det absolut första du borde göra är att utforska. Sök igenom hemsidor, bloggar, sociala medier och annat för att hitta inspiration. Det finns åtminstone ett hundratal fantastiska projekt uppladdade på Youtube, Facebook och andra medier med precis vad du letar efter.


Ibland kan det dessutom vara bra att ta ett steg bakåt och ställa sig frågan “Vad behöver vi för att få detta att fungera?”. För många räcker det att bara köpa in, låna eller använda en befintlig EV3, Lego Spike Prime eller Raspberry Pi som grund. Har du aldrig programmerat innan så finns det dessutom ett flertal fantastiska blockprogrammeringsspråk som gör det superenkelt för dig att börja lära dig!


Slutligen brukar vi alltid tipsa om att fråga en chattbot såsom ChatGPT eller Gemini. De är utmärkta medhjälpare att ha nära till hand när du ger dig in i något nytt!

Lag som kvalificerat till VM eller EM har rätt till en summa pengar i stöd från Robocup Junior Sverige. Tyvärr brukar stödet inte räcka till för att betala för hela resan så lag rekommenderas alltid att söka egna sponsorer till resan. Stödpengarna brukar delas ut under den andra halvan av året givet att lagen kan bevisa att pengarna gått mot relevant ändamål genom uppvisning av bevis på köp, ex kvitton. 

Om svaren ovan inte svarar på dina frågor eller om du har andra frågor som du behöver svar på så har du alltid möjligheten att skicka oss ett meddelande över mail eller via vår nya discordserver som du kan hitta uppe i högra respektive vänstra hörnet på hemsidan.

Wall-E