• rcj@fiarobotics.se
  • Linköping, Sweden
Barn fixar robotar

Vad är RoboCup Junior?

RoboCup Junior (RCJ) är en internationell robottävling för barn och ungdomar upp till och med 19 år. Man kan tävla i OnStage, Räddning eller Fotboll. I Svenska Mästerskapet av RoboCup Junior tävlar man i grenarna OnStage och två räddningsgrenar, Rescue Line och Rescue Maze.
 

RoboCup är ett internationellt initiativ vars syfte är att främja forskningen inom robotik. Det stora målet med RoboCup är att år 2050 ha ett robotfotbollslag som ska kunna vinna över de regerande mänskliga världsmästarna!

Initiativet arrangerar årligen världens största robottävling för att driva forskningen på robotik framåt. Tävlingen lockar årligen mellan 2000 och 3000 forskare, studenter och andra deltagare från hela världen!
Det finns många olika grenar att tävla i, alltifrån hemtjänstrobotar till logistikrobotar. Den mest kända grenen är fotboll, där robotar tävlar i lag mot varandra i olika klasser. Målet med hela RoboCup-initiativet är att slå de regerande mänskliga världsmästarna i FIFA år 2050. Det är ett led i tävlingar där robotar slår människor: 1997 vann roboten Deep Blue över regerande världsmästaren, Garry Kasparov, i Schack, och 2011 slog roboten Watson de bästa som spelat i Jeopardy!

F.A.Q

// Här kommer det finnas svar till allmänna frågor kring tävlingen och annat. Vid frågor kontakta info.rcj@fiarobotics.se